A-Insinöörit

A-Insinöörit valitsi kumppanikseen Nawian: “Haastavissa hauissa tarvitaan osaamista, jota ei aina löydy talon sisältä”

Haastavat haut vaativat erikoisosaamista

Rakennusalan asiantuntijayritys A-Insinöörit tekee suuren osan rekrytoinneistaan itse – mutta kun haetaan huippuosaajaa vaativaan rooliin, tarvitaan rinnalle kumppani, joka osaa kaivaa esiin nekin osaajat, joita ei löydy LinkedInistä. Rekrytointiasiantuntija Anu Erkkilän mukaan Nawia on osoittanut olevansa juuri tällainen kumppani.

A-Insinöörit on iso asiantuntijaorganisaatio, jonka sisällä tehdään paljon rekrytointeja omalla osaamisella. “Meillä on todella osaavia rekrytoivia esihenkilöitä ja tiimejä, ja meidän onnistumisprosentti rekrytoinneissa on korkea. Mutta kun mennään oikeasti haastaviin profiileihin, ei meidän osaaminen ja resurssit aina yksin riitä”, kertoo Anu.

Tällöin kumppanin rooli on selkeä: löytää piilossa olevat tekijät, joita ei tavoiteta perinteisin keinoin. “Meille on tärkeää, että kumppani osaa mennä pidemmälle kuin LinkedIn-hakuun. Jari Nawialta esimerkiksi luki opinnäytetöitä oikean osaajan löytämiseksi – se on taso, johon meillä ei yksinkertaisesti ole aikaa tai osaamista. Ja juuri se erottaa hyvän kumppanin muista.”

Anu Erkkilä, A-Insinöörit

Luottamus ja suora puhe tärkeintä kumppanuudessa

Nawian valinta ei perustunut pelkkään yrityksen tekniseen suorahakutaitoon. “Tunsin tiimin entuudestaan ja luotin heihin. Kun aloitin itse uudessa roolissa, halusin ensimmäisiin hakuihin kumppanin, jonka toimintatavat jo tunsin”, Anu kuvaa.

Myöhemmät onnistumiset ovat vain vahvistaneet päätöstä. “Nawian tekijät ovat jokaisessa rekryssä osoittaneet ammattitaitonsa meidän esihenkilöille. Luottamus on kasvanut koko ajan, ja nyt siirrymme satunnaisesta yhteistyöstä puitesopimustasolle.”

Mutta edes luotettavuus ja tekninen osaaminen eivät aina riitä viemään yhteistyötä seuraavalle tasolle. “Arvostan sitä, että Nawia uskaltaa haastaa meidän esihenkilöitä. Kun prosessi ei toimi, pyörä keksitään uudelleen. Se vaatii rohkeutta – mutta juuri sillä saavutetaan tuloksia.”

Joustava viestintä ja aito yhteistyö

Anu korostaa erityisesti avointa ja tilanteeseen skaalautuvaa yhteistyötä. “Meillä on iso talo ja monenlaisia tiimejä. Se, että viestintä mukautuu tiimin tarpeisiin – oli se sitten viikkopalavereita, sähköposteja tai muuta – kertoo siitä, että Nawia ei myy pakettia, vaan rakentaa ratkaisun tilanteen mukaan.”

Myös hänen oma roolinsa huomioidaan. “En halua olla mukana kaikessa, siksi kumppanin viestinnän pitää skaalautua myös mun suuntaan. Se, että saan riittävästi tietoa, mutta ei liikaa kuormaa, on iso plussa.”

Suorahaku ei ole vain linkkaria – eikä hakija vain resurssi

Yksi Anun vahva viesti rekrytointikumppaneille on selkeä: “Suorahaku ei saa pysähtyä LinkedIniin. Jos sieltä ei löydy ketään, ei voi vain todeta, että sopivaa tekijää ei nyt löydy. Me ei anneta kumppaneille helppoja hakuja – jos se olisi helppoa, me tehtäisiin nämä itse.”

Lisäksi hän muistuttaa siitä, kuinka tärkeää on kohdella jokaista hakijaa kunnioituksella. “Meille työnantajamielikuva on tärkeä. Vaikka joku ei tulisi meille nyt töihin, se voi tapahtua kolmen vuoden päästä. Siksi jokainen kontakti on arvokas. Nawia jakaa tämän näkemyksen, ja siksi yhteistyö myös toimii.”

Mitä hakijat tänä päivänä odottavat?

Anu kohtaa työssään laajasti asiantuntijoita ja kertoo, että hakijoiden toiveet ovat muuttuneet. “Tänä keväänä on erityisesti korostunut se, ettei haluta siirtyä samanlaiseen rooliin – halutaan kehittyä. Kehittymisen näkymä voi olla roolissa tai organisaatiossa, mutta sen pitää olla olemassa.”

Myös vakaus, hyvä tiimi ja mahdollisuus olla oma itsensä nousevat jatkuvasti keskusteluissa esiin. “Palkka on tärkeä, mutta harvoin se on sitouttavin tekijä. Ihmiset haluavat tuntea, että heistä välitetään – ja että he voivat vaikuttaa omaan työhönsä ja päätöksentekoon.”

Paljon puhuvat perinteet

Yksi konkreettinen esimerkki A-Insinöörien kulttuurista tekee vaikutuksen: “Meillä on ollut vuodesta 1959 lähtien firman aamupala joka arkipäivä. Kaikki nousevat yhdeksältä pöytänsä äärestä syömään yhdessä. Lisäksi iltapäiväkahveilla on tarjolla välipalaa. Se on pieni teko, joka pysäyttää. Ja kertoo: me halutaan, että sä jaksat.”

Anun mukaan nämä hetket rakentavat yhteisöllisyyttä ja työn imua. “Insinöörit osaavat uppoutua työhönsä, mutta kun heidät muistetaan pysäyttää hetkeksi työpäivän aikana, he voivat paremmin. Siinä on työnantajavälittämistä parhaimmillaan.”

Katse tulevaan: kasvu omalla tavalla

A-Insinöörit rakentaa parhaillaan mallia, jossa jokaisella työntekijällä on oma, yksilöllinen kasvupolkunsa – ei valmista uramuottia. Yrityksen slogan “Tule sellaisena kuin olet” ei ole pelkkää sanahelinää. “Haluamme, että ihmiset voivat kasvaa omalla tavallaan. Siksi meillä puhutaankin nykyään kasvupoluista, ei urapoluista.”

Tulevaisuudessa Anu uskoo arvojen, joustavuuden ja yksilöllisen kehittymisen nousevan entistä tärkeämmäksi: “Yrityksillä pitää olla pitovoimaa. Meillä ei ole varaa mokata rekrytointeja – eikä varaa menettää hyviä tyyppejä.”

Tutustu A-Insinööreihin yrityksenä ja työnantajana